Nationaal overwinnaar Perigueux 2012

J Ter Maat, Winnaar Nationaal Perigueux 9.455 (NL)

[nggallery id=1]

Op vrijdag 22 juni zouden diverse overnacht fondvluchten gelost worden. Echter waren de weersomstandigheden niet toereikend om te kunnen lossen in zuid Frankrijk. De koppen werden bijeengestoken en besloten werd om -indien mogelijk- de fondkleppers zaterdag in de vroege ochtend te lossen. Een ieder had dan kans duiven thuis te verwachten aan het eind van de namiddag.

Een van de melkers die in Nederland zat te wachten was Han ter Maat uit Ruurlo. Men moet weten, dat Jan slechts weinig duiven heeft, en na een eerdere training vanuit Duffel werd de kolonie meer dan uitgedunt doordat de duiven regen hadden moeten trotseren over de vluchtlijn. Gevolg: veel verliezen her en der. Met de duiven die overbleven, doet Jan het dit jaar fenomenaal, want twee weken geleden bij de landelijke editie van St. Vincent vloog hij de 8e Nationaal NPO in Afdeling 9. We schrijven nu zaterdag 23 juni en weeral succes en wat voor een !

De bekende Jos Derksen uit Etten, li van Ons Genoegen Ulft, draaide een vroege duif en wel om 17.46 uur. Later bleek dit goed voor de 5e Nationaal. Rondom Ruurlo wist men dan dat er even na 18 uur gedraaid moest worden om deze tijd te verslaan.

Zo ook Han. “Ik ben om kwart voor 6 buiten gaan zitten om op te passen. Voor een héle vroege, moet je er immers op tijd bij zijn. Ik dacht nog: een steenvroege zou rond 18 uur moeten komen.”
En zo geschiedde. Om enkele seconden voor 6 zag hij, zoals we allen zo vaak meemaken, een schim. Han keek omhoog, en zag zijn 2010-1387455 een ererondje draaien boven het hok om daarna op de klep te landen en geconstateerd te worden om 18.00.23 uur. Goed voor een snelheid van 1328 meter per minuut, na de afstand van 877 kilometer binnen 11 uur afgelegd te hebben.
Enkele jaren gelden is Han zijn vrouw gestorven en Han geeft aan “Het vreemde is, dat iedere keer in de periode dat mijn vrouw is gestorven en de datum waarop zij is gecremeerd ik altijd vroege duiven draai.” Zo ook dit maal. Het mag Han ook op de vluchten wel eens meezitten, want de fondliefhebbers werden in de Afdeling 9 nou niet echt verwend deze jaargang. Zo worden er voor aanvang van het fondseizoen altijd africhtingen georganisseerd vanuit Duffel. Tijdens een van deze africhtingen gingen zeer veel duiven verloren. Ook de eerste overnachtvlucht is voor velen meer dan slecht verlopen. Han begon het seizoen met 22 weduwnaars – op nest wordt niet gespeeld – en heeft er nu nog 10…

 

St. Vincent

Daar komt nog eens bij, dat vanuit St. Vincent de duiven wegens het slechte weer 6 nachten in de mand hebben moet vertoeven. De duiven kwamen goed naar huis dat is waar, maar de volgende dagen was te zien dat de duiven zeer stramme spieren hadden. “Absoluut geen doen” vindt Han. “Daar moet men voor de toekomst wat op gaan bedenken!”. Maar goed, verder naar de liefhebber. Han heeft sinds zijn 8e jaar duiven en in 1958 werd er voor het eerst deelgenomen aan de wedvluchten in het naburige Borculo. Destijds betekende dit voor de jonge ter Maat een rit per fiets van zo’n 13 a 14 kilometer. Duiven werden er eigenlijk nooit bijgekocht, en de kracht van het hok bestaat uit inteelt en deze te kruisen. Vader maal dochter is heel normaal. Als Han wat bijhaalt, is het meestal terughalen want hij komt dan terecht bij Harry Brundel en dhr. Nekkers.
Han haalt dan terug van zijn eigen soort, waarbij we dienen aan te tekenen dat bij Nekkers wel eens wat snelheid wordt ingekruisd.

Ook anderen vliegen zeer goed met de duiven van ter Maat. Zo won Koster uit Lochem de 1e nationaal Dax met een duif van hem. In de jaren 80 en 90 werd eigenlijk wel de basis gelegd voor de duiven die we vandaag op de hokken vinden. Zo was er in deze periode nog een duif genaamd: “de 88” welke een 1e en 2e speelde in het VNCC concours. De zus van deze “88” is de grootmoeder van de 455. De appel valt niet ver…. want ook de vader van de 455 is ook reeds een superduif (8x mee, 5 prijzen waarvan 2 absolute kopprijzen) en heeft voor geweldig presterende nazaten gezorgd. Waarschijnlijk wordt deze vader niet meer gespeeld, hetgeen eenieder zal kunnen begrijpen. Hij kwam overigens van de eerder genoemde Duffel zwaargewond thuis.

 

De 455 ontpopte zich vorig jaar als jaarling al tot een super, door vanuit Bergerac meteen vroeg te zitten.
De duiven worden verder op een tuinhok gespeeld en voor wat betreft het kuisen: dit wordt met een hark gedaan.
U leest dit goed, want op de hokken ligt schelpen zand, uit nood geboren. Han heeft lange tijd geklungeld met de gezondheid en het had niet veel gescheeld of hij was gestopt met de actieve duivensport. Gelukkig dat de doktoren ontdekten dat in de onderste wervel in zijn rug door slijtage een zenuw beklemd was geraakt. Door deze zenuw weg te branden, was het lopen beter mogelijk en zo beter: pijnloos. De pijn in de rug is nog wel aanwezig en ook daarom, worden de duiven niet op de grond gevoerd, maar in de nestbakken.

Uiteraard werd deze overwinning ook door de leden van zijn club gevierd bij Han thuis en ook Dick Stern -inmiddels gestopt met duivensport, maar het op de voet volgend bij o.a. de combinatie J. Stern uit Ulft – kwam het gewin vieren.

De nationale uitslag zag er verder als volgt uit:
1) J.H. ter Maat – Ruurlo
2) G. Finke- Almelo
3) B. Elsweyer- Sudlohn (D)
4) Comb. Wemmenhove- Almelo
5) Jos Derksen- Etten
6) Comb. Schipper- Babberich
7) Roy Kaspers- Markelo
8) J. de Graaf- Heerde
9) Gebr. van Duiven- Almelo
10) Comb. Wemmenhove- Almelo

 

Han van Harte Proficiat – met recht in hoofdletters met deze geweldige overwinning namens het hele Herbots team !

Brian van Aalst